De montage van schroeffundering
Als u overweegt voor schroeffundering te gaan voor uw bouwproject, bent u al verder in het traject en wilt u natuurlijk graag weten hoe dat dan in zijn werk gaat. U leest er hier alles over, ook of en hoe u het eventueel zelf kunt doen.
Een fundering met schroefpalen – hoe werkt dat?
Schroefpalen zijn een modern, kosteneffectief en snel te plaatsen alternatief voor een betonnen fundering. Kiest u bijvoorbeeld een schroeffundering voor aanbouw, dan bent u minder tijd en geld kwijt aan de basis van uw project, waardoor u meer overhoudt voor het verfraaien van het gebouw zelf. Maar hoe gaat het nu precies in zijn werk?
Snel en gemakkelijk
Voor het plaatsen van schroefpalen is veel minder nodig dan voor een fundering van beton, die ook nog eens moet drogen nadat hij is gegoten, of die met zware machines geheid moet worden. Schroefpalen daarentegen gaan makkelijk en snel de grond in met een schroefmachine. Dit is een soort grote variant van de schroefmachine die u gebruikt om in huis schroeven in de muur of in hout te doen.
Weinig mankracht
Hoewel hij een behoorlijke factor groter is, kan één persoon deze schroefmachine bedienen, mits hij natuurlijk weet hoe. Grondschroeven worden geplaatst op basis van een tekening van de constructeur, wat het proces versnelt. Meestal kan binnen een dag de hele fundering voor bijvoorbeeld een terras, schuur of carport geplaatst zijn. Het aantal schroefpalen dat per dag geplaatst kan worden ligt dus erg hoog, veel hoger dan wat binnen diezelfde korte tijd met beton gedaan kan worden.
Cement in combinatie met staal
Even tussendoor dit: er zijn ook schroefpalen met groutinjectie, misschien hebt u hier weleens van gehoord. Dit is eigenlijk een soort combinatie tussen cement ofwel beton en staal, want het gaat om een stalen paal die hol is vanbinnen, waardoor er tijdens of na het in de grond schroeven een mengsel van water en cement in kan worden gegoten dat grout heet. Grout is niet hetzelfde als beton en deze schroefpalen zijn ook niet hetzelfde als die volledig van staal.
Schroefpalen voor particulier
Verreweg de meeste projecten die worden gerealiseerd met schroefpalen, zijn bedoeld voor particuliere toepassingen. Denk aan een schroeffundering voor overkapping, voor een tuinhuis, voor een garage of voor een aanbouw of serre. De snelheid waarmee dit gedaan kan worden is voor velen hét argument om ervoor te gaan, maar ook de stevigheid en duurzaamheid van grondschroeven is een belangrijke reden. Interessant aan schroefpalen voor particulier gebruik is dat de montage veel minder ruimte in beslag neemt dan die van beton. De meeste kavels en tuinen in Nederland zijn niet zo ruim; soms is er niet eens ruimte om een betonmolen achterom te krijgen.
Lastig bereikbare en kwetsbare plekken
Funderingsschroeven kunnen op elke locatie worden geplaatst. Een hoek van de tuin waar u anders moeilijk bij komt of een helling zijn geen probleem als u kiest voor grondschroeven. Deze zijn echt op alle plekken te plaatsen. Wat ook fijn is, is dat ze de omgeving niet aantasten. Dus als u er direct naast een mooi bloemenperk hebt liggen of een moestuin, kan dat gewoon intact blijven.
Handig en veilig
Omdat de montage van schroefpalen wordt gedaan met een relatief klein en handig hulpmiddel, hoeft niet hemel en aarde bewogen te worden om zo’n project te realiseren. Zoals al gezegd kan het vaak in één dag en er hoeft geen grote groep mensen aan te pas te komen. U zou het zelfs zelf kunnen doen als u dat wilt.
Schroeffundering zelf doen
Onze monteurs komen heel graag de schroefpalen bij u in de grond plaatsen, maar als u het zelf wilt doen, is ook dat een optie. Het is namelijk zo eenvoudig dat u met de juiste tekeningen en het juiste materiaal deze fundering zelf kunt plaatsen. Dus bent u zo iemand die graag de touwtjes in handen houdt bij uw eigen project, dan is schroeffundering voor u een interessante keuze. Zelf een betonnen fundering plaatsen is zo intensief en foutgevoelig dat het niet aan te raden is, maar bij schroefpalen is het wel degelijk een optie om op je eentje aan het werk te gaan.
Wat als het misgaat?
Hoewel het relatief eenvoudig is, is het zelf plaatsen van schroeffundering een klus die wel enig bouwkundig inzicht vergt, evenals de nodige kracht. Hebt u helemaal geen ervaring met (grote) bouwprojecten, dan is dit niet aan te raden. Het kan natuurlijk altijd misgaan. Het voordeel van schroefpalen is dat ze nog verplaatst kunnen worden als dat nodig is, maar alleen in geval van nood.
Advies en hulp
Geen zorgen als u het te ingewikkeld vindt om zelf uw schroeffundering te plaatsen: onze monteurs en adviseurs staan u graag terzijde om uw project tot een goed einde te brengen. Of liever gezegd, tot een goed begin. Want zodra de fundering er ligt, gaat het echte werk natuurlijk pas beginnen.
De tekening en constructie
Architecten, aannemers en constructeurs hebben gelukkig steeds meer ervaring met schroefpalen als fundering voor particuliere bouwprojecten. Tot voor enkele jaren geleden was beton de standaard keuze, dat is nu wel veranderd. Het voordeel hiervan is dat u met uw aannemer of constructeur kunt overleggen over de keuze voor fundering en dat hij kan helpen om een tekening te maken die schroefpalen als basis neemt. Een aannemer die hier ervaring mee heeft, kan eventueel ook zelf de schroefpalen (laten) plaatsen. Mocht hij dat niet kunnen of willen, dan kan het natuurlijk altijd via een gespecialiseerde installateur. Deze kan u ook adviseren als uw aannemer geen of onvoldoende kennis van deze vorm van fundering heeft.
Hoeveel grondschroeven heb ik nodig?
Hoeveel grondschroeven u voor uw project nodig heeft, hangt af van allerlei factoren. We hebben het dan over de belasting, het oppervlak en de grondsoort. U kunt (laten) uitrekenen wat de vereisten zijn voor uw project. De montage verschilt niet wezenlijk naar gelang het aantal schroefpalen. Het kan alleen zijn dat het bij een omvangrijker project langer duurt, maar dat spreekt voor zich, en alsnog is het vele malen sneller dan fundering op beton.