Skip to main content

Grondschroeven, de beste kreuze als fundering

Wilt u een aanbouw plaatsen, een serre bouwen, een garage aan huis koppelen of een mooi terras maken op het zonnigste plekje in de tuin? Het is goed om na te denken hoe u dit wilt aanpakken. Heel goed dus dat u nadenkt over de manier waarop u dit kunt doen. Om een goede, duurzame aanbouw, uitbouw, carport, schuur of eigenlijk… wat dan ook te bouwen, hebt u een stevige fundering nodig. Daar zijn grondschroeven een goede optie voor. Hier leest u alles over hoe u met bouwen begint op een solide schroeffundering.

De voordelen van een aanbouw

Dat is logisch, want een extra stuk aan de woonkamer geeft ontzettend veel woongenot. En vooral bij oude huizen zijn de woonkamers soms niet zo groot, terwijl er in een diepe tuin meer dan genoeg ruimte is om een paar vierkante meter aan het huis te koppelen.

Het begint met de fundering

Om te zorgen dat u snel kunt beginnen met bouwen, is een goede fundering de sleutel. U kunt hierbij natuurlijk kiezen voor beton, het materiaal waar veel mensen nog altijd de voorkeur aan geven omdat het ijzersterk is. Zeker in de nieuwbouw is bovendien alle bestaande fundering van beton gemaakt. Maar er is een andere optie, ook als u in een nieuwbouwhuis woont. Met grondschroeven legt u een solide basis om uw bouwproject verder op te bouwen. Een fundering voor aanbouw die steunt op grondschroeven is sterk, gaat lang mee en is snel en daardoor relatief voordelig te plaatsen. Zeker het overwegen waard dus om in de vergelijking mee te nemen als u plannen laat uittekenen voor uw bouwproject.

Bouwen en verbouwen voor meer woongenot

Het is best logisch als u woonwensen heeft waar in uw huidige huis niet volledig aan wordt voldaan. Veel mensen ‘groeien uit hun huis’, of dat nu komt doordat ze kinderen krijgen of de kinderen groter worden, doordat ze een nieuwe hobby hebben waarvoor eigenlijk een garage nodig is, of simpelweg doordat ze meer luxe wensen. Allemaal heel legitieme redenen om Funda af te struinen op zoek naar het perfecte huis of om in te tekenen op een interessant project vol nieuwbouw, totdat het kwartje valt: het perfecte huis is ook te máken. Eigenlijk heel fijn, want verhuizen is een heel gedoe en de kosten koper lopen vaak al snel op tot wat u anders kwijt zou zijn als u zou kiezen voor een renovatie van uw huidige woning. Vooral door een aanbouw te maken, kunt u het woongenot in uw huis heel erg vergroten.

De grote tuinverbouwing

Maar geeft zo’n verbouwing dan niet ontzettend veel rommel? Toegegeven, het gaat niet zonder slag of stoot. Voor aan uitbouw zult u best wel even in de rommel zitten. Met een carport, terras, schuur of zelfs garage valt dat vaak weer mee omdat hiervoor uw gevel niet hoeft te worden opengebroken, maar u ziet het al voor zich: beton storten is niet zo één-twee-drie gedaan. En wat te denken van de grote machines die eraan te pas komen als er betonnen palen in de grond geheid moeten worden? Het goede nieuws is dat deze niet nodig zijn als u kiest voor een fundering op schroeven. Dan wordt uw bouwproject gewoon een bouwproject, geen grote tuinverbouwing. Grondschroeven gaan erin met een schroefmachine, die weinig ruimte inneemt, door één persoon bediend kan worden en heel precies werkt. Beginnen te bouwen met grondschroeven is dus een relatief weinig ingrijpende, maar supersterke en slimme manier.

Materialen die u kunt gebruiken in de nieuwbouw

Als u kiest voor grondschroeven, wilt u natuurlijk wel zeker weten dat ze geschikt zijn voor uw project. Het goede nieuws is dat een schroeffundering vrijwel altijd sterk genoeg is, maar er zijn inderdaad projecten die te omvangrijk zijn voor een fundering op grondschroeven. Uw aannemer of constructeur kan u hier alles over vertellen, en zo niet, dan kunt u contact opnemen met een van onze erkende installateurs. Want niets is zo vervelend als er later achter komen dat het toch niet ging. Na een onderzoek van uw situatie en wensen kunt u met een gerust hart een fundering bouwen op grondschroeven.

Bouwen met staal

Gaat u bouwen met staal, dan zijn grondschroeven een uitstekende keuze. Ze zijn zelf gemaakt van staal en door middel van dwarsbalken die u erop kunt laten plaatsen, die het gewicht gaan dragen van het bouwwerk, kunt u een uitermate stevige fundering leggen. Uiteraard is staal niet het enige materiaal waarmee u bouwt, geen enkel bouwwerk is volledig van staal, maar staal is gewoonweg ijzersterk en daarom vooral aan de basis van uw project.

Bouwen met hout

Hout is een prachtig natuurlijk materiaal en er zijn wereldwijd talloze huizen die volledig van hout zijn gemaakt, maar in Nederland is dat eigenlijk totaal ongebruikelijk. De kans dat u een uitbouw wilt gaan maken van hout, is dan ook erg klein. Maar een houten schuur of een terrasoverkapping van hardhout, dat is juist weer heel mooi. Ook bouwen met hout kan perfect op een fundering van grondschroeven.

Bouwen met beton en stenen

En dan is er nog het bouwmateriaal dat het meest wijdverspreid is: beton en baksteen. Hoewel de fundering bij grondschroeven geen beton bevat, is het gelukkig geen probleem om erbovenop te werken met betonnen platen of betonblokken, waar voor het mooie aangezicht baksteen omheen gemetseld wordt. Er is op het oog geen verschil tussen een aanbouw met een betonnen fundering en een aanbouw met schroeffundering. Beide zijn sterk genoeg, gaan lang mee en zijn flexibel in wat erop te plaatsen valt. Dus wilt u werken met beton, dan kunt u alsnog beginnen met grondschroeven.