Denk aan het milieu, gebruik grondschroeven!

Zoals in de meeste industrieën, verandert ook de bouwsector voortdurend. Er worden steeds nieuwe gereedschappen, materialen en methodes ontwikkeld die aan de behoefte van de markt voldoen. Zowel kleine als grote marktdeelnemers dragen hun steentje bij door voortdurend betere diensten tegen betaalbare prijzen aan te bieden. Ze weten namelijk dat het uiteindelijk altijd de klant is die beslist hoe het werk wordt uitgevoerd en door wie.

 

 

Bij Stop Digging zijn we al meer dan zeven jaar bezig met het produceren en installeren van onze eigen grondschroeven. daarbij hebben we gedurende deze periode ook veel veranderingen meegemaakt. Alsmaar meer mensen staan namelijk open voor nieuwe bouwmethoden en hebben zo de voordelen kunnen inzien van de innovaties die een ontwikkelende bouwmarkt met zich meebrengt. De vraag naar onze eigen grondschroeven is een goed voorbeeld hiervan. In de jaren dat we actief zijn, hebben we gezien dat de concurrentie in de bouwsector niet alleen wordt bepaald door materiaalkosten en werkwijzen, maar ook door aspecten die met het milieu te maken hebben. Net als wij, gaan velen, niet alleen aannemers, bouwbedrijven, maar ook particulieren, bewuster na denken over hoe de toenemende vraag naar bouwmaterialen de wereld beïnvloedt.

Groter is niet altijd beter

Beton is nog steeds het meest gebruikte bouwmateriaal, vooral voor gebouwen met meerdere verdiepingen en industriële gebouwen. Helaas levert beton ook een substantiële bijdrage aan de uitstoot van koolstofdioxide. Volgens sommige bronnen zou maar liefst 7% van de totale CO2-uitstoot in de wereld afkomstig zijn uit de betonindustrie. Dat is meer dan drie keer zoveel als de wereldwijde luchtvaartindustrie. Daarnaast brengt het huidige PFAS protocol ook nog een grote logistiek en kostelijke opgave tot gevolg met alle grond die vrijkomt bij beton storten en het afvoeren hiervan. stoppen met het gebruik van beton is op dit moment niet mogelijk – het heeft namelijk te veel belangrijke voordelen. Het is echter wel een reden om ons af te vragen of beton echt de beste optie is voor alle soorten constructies. Als het gaat om grondverankeringen, voor bijvoorbeeld bijgebouwen, tuinkamers en andere hout/staal constructies, en daar zouden

Feit is namelijk dat beton vaak duurder uitvalt en ook nog eens veel mindere duurzaam.

 

Een sneller, goedkoper en milieuvriendelijker alternatief

Nee, ondanks de populariteit is beton niet altijd de beste optie. Een tuinhuis, tuinkamer of bijgebouw dat vaak zonder vergunning gebouwd mag worden is bijvoorbeeld tegenwoordig zeer populair om in de tuin van een normaal woonhuis te plaatsen. Een tuinhuis  kan op een volledig betonnen plaat of op afzonderlijke verankeringspunten rusten, zoals betonnen palen of grondschroeven. Als u overweegt om een volledig betonnen plaat te gieten, moet u rekening houden met een uitstoot van meer dan 1000% meer koolstofdioxide tijdens het productieproces in vergelijking tot grondschroeven. Het gaat hier natuurlijk niet alleen om het productieproces zelf, maar ook het feit dat de betonnen massa gemengd moet worden en naar de locatie getransporteerd moet worden. Daarnaast zijn er natuurlijk de meer praktische (of onpraktische) aspecten van het gieten in beton – van het bouwen van de uiteindelijke mal en het leggen van het betonijzer, tot het glad maken van het oppervlak en het laten uitharden van het beton (de schroefpalen zijn direct belastbaar om op te bouwe). Dit zijn factoren die ook invloed hebben op zowel de prijs als de duur van het proces.

Zelfs prefab betonnen poeren, die tot op heden veel gebruikt worden, hebben in dit opzicht meer nadelen dan voordelen. In vergelijking met grondschroeven levert de productie van betonnen poeren ongeveer 50% meer CO2-uitstoot. De palen moeten ook worden ingegraven, in hoogte worden aangepast en er moet gezorgd worden voor een juiste afvoer. Grondschroeven daarentegen worden gewoon recht in de grond geschroefd en kunnen eenvoudig worden gecorrigeerd. Het resultaat is dan een bouwklare fundering, zonder massatransport en zonder al te grote schade aan het perceel en het gazon.

In veel gevallen brengt milieuvriendelijk bouwen opofferingen met zich mee – zowel financiële als tijdsopofferingen. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Bij het installeren van grondfunderingen zijn grondschroeven eigenlijk een milieuvriendelijk alternatief dat zowel goedkoper als tijdbesparender is.

Samenvattend

Zoals we allemaal weten, kunnen individuen slechts een kleine bijdrage leveren aan het klimaat. Onze keuzes kunnen echter leiden tot veranderingen die op de lange termijn steeds belangrijker worden voor de toekomst. We leven in een tijd van hoge productiesnelheid en een enorm aanbod op de meeste gebieden. Het positieve hiervan is dat we onze producten en diensten ook kunnen uitkiezen op basis van onze eigen prioriteiten.

Of het nu gaat om tijd, milieu of om uw portemonnee, we willen iedereen met bouwplannen aanmoedigen om de huidige beschikbare alternatieven eens écht te onderzoeken. Met een beter inzicht in de opties, vergroot u ook de kans dat u helemaal tevreden bent met het eindresultaat. Bovendien kunt u zelf beïnvloeden hoe het werk wordt uitgevoerd. Onze taak is immers (zoals alle marktdeelnemers in de bouwsector) niet alleen om onze producten en diensten te verkopen, maar ook om onze klanten tevreden achter te laten. Dit is eigenlijk een voorwaarde voor ons om te kunnen overleven in een veranderende industrie.